dl2(new)-lp4: landing page 4

Ovo je ono šta je Isus rekao nama:  “Došao sam da vi imate život, i to u izobilju.” 
(Ivan 10:10)

Prepričavanje 1 Kraljevima 19:9-18

Ilija se pripremio dok je vjetar tako snažno kidao planine da se kamenje raspalo. Njegov se očaj u trenu zamijenio očajem dok je hvatao gromade oko sebe, pokušavajući se uhvatiti.

Prije nekoliko trenutaka, Ilija je spavao u pećini iza sebe, koje je proveo sam nakon što je više od četrdeset dana imao trku svog života. Noću mu je glas prekinuo umoran san. Ilija je znao ovaj glas. Čuo je to već mnogo puta. Bio je to glas Svemogućeg Boga. Kad je Bog razgovarao s Ilijom, ponekad mu je davao riječi da govori drugima - vladarima i kraljevima. Ovog puta Gospodin mu je postavio jednostavno pitanje: "Šta ti radiš ovdje, Ilija?"

Odmah su se Ilijina prsa ispunila očajem i nečim poput zbunjenosti i frustracije. Dok je ležao, jedva otvarajući oči, šapnuo je Gospodinu, „Neumorno sam radio za Tebe, Bože-anđeoske vojske. Izraelski narod napustio je Tvoj savez, uništili su mjesta slavljenja i ubili su tvoje proroke. Ja sam jedini ostao, a sada me pokušavaju ubiti. "

Gospod je rekao Iliji da stane na planinu pred njim dok prolazi.

I tu je Ilija stajao umoran i iznuren, spremajući se protiv moćnog vjetra koji je duvao pred Bogom. Ali Ilija nije našao Boga u vjetru. Pripremio se i čekao dok se vjetar smirivao.

Upravo tada, zemlja je počela tutnjati i tresti se pod Ilijinim nogama. Preplavio ga je moćan zvuk stenjanja kamena dok se ruši i njiše u zemlji odozdo. Zemlja se tresla pred Bogom! Ali Ilija nije našao Boga u zemljotresu.

Sad je došla velika vatra, osvjetljavajući srušene planinske stijene na tlu oko njega i pećini iza. Stajao je u čudu dok mu je vrućina od narandžastog sjaja dopirala do kože. Pred Bogom je plamtjela velika vatra. Ali Ilija nije našao Boga u vatri.

Nakon što je plamen vatre prigušio žar, a zatim i ništa, začuo je Ilija nježni i tihi šapat.

Ilija je brzo donio svoj ogrtač licu i povukao se do ušća u pećinu. Bio je to tihi i nježni Gospodnji glas. "Pa Ilija, reci mi sada, šta ti radiš ovdje?"

I tako je Ilija objasnio situaciju Gospodinu. Gospod je poslušao i počeo da daje Iliji daljnja uputstva. Svaka nada nije izgubljena. Bog je, u svojoj velikoj milosti, dao Iliji svrhu i podsjetio ga na njegovu moć.
 

U psalmu 34: 4, David kaže: "Tražio sam Gospodina, a on mi je odgovorio i izbavio me svih strahova."

Po Božjoj milosti, mi smo ljudi koji poput Davida i Ilije provode vrijeme s Njim i razgovaraju s Njim. To nam donosi veliki mir u našim strahovima.

Da li želite znati kako razgovarati s Gospodom i čuti ga? Da li želite da se oslobodite svih svojih strahova?


Kliknite ovdje da primite besplatan primjerak Biblije...

Kliknite ovdje da razgovarate s nekim ko zna kako tražiti Gospoda i kako ga čuti...