dl1-lp4-gq1-Šta znači imati lični odnos sa Bogom?

- Pitanje: Šta znači imati lični odnos sa Bogom? -

Odgovor:  Lični odnos sa Bogom počinje u momentu kad shvatimo da nam je On potreban, kad priznamo da smo grešnici i kad u vjeri prihvatimo Isusa Krista kao Spasitelja. Bog, naš nebeski Otac, je uvijek žudio da nam bude blizu, da ima odnos s nama. Prije nego što je Adam zgriješio u Edenskom vrtu (Postanak 3), i on i Eva su ga znali na jednom intimnom, ličnom nivou. Hodali su s Njim u Vrtu i pričali s Njim direktno. Uslijed čovjekovog grijeha, postali smo odvojeni od Boga i izgubili smo zajedništvo s njim.

Ono što mnogi ljudi ne znaju, ne shvataju ili za šta ne mare, je to da nam je Isus dao najveličanstveniji dar – mogućnost da provedemo vječnost sa Bogom ako vjerujemo u Njega. “Jer je plaća za grijeh smrt; a milost Božja: život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.” (Rimljanima 6:23) Bog je postao čovjek u osobi Isusa Krista da bi preuzeo naše grijehe, bio ubijen, a zatim uskrsnuo, time dokazujući svoju pobjedu nad grijehom i smrću. “Stoga nema sada nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu.” (Rimljanima 8:1) Ako prihvatimo taj dar, Bog prihvata nas i možemo imati prisan odnos s Njim.

Imati lični odnos sa Bogom znači da bi trebalo da uključimo Njega u naš svakodnevni život. Trebalo bi da mu se molimo, čitamo Njegovu Riječ i razmišljamo o stihovima, trudeći se da ga upoznamo bolje. Trebalo bi da molimo za mudrost (Jakov 1:5), što je najdragocjenija prednost koju ikad možemo imati. Trebalo bi da mu iznesemo svoje potrebe, tražeći u Isusovo ime (Ivan 15:16). On je jedini koji nas voli toliko da je dao svoj život za nas (Rimljanima 5:8) i onaj je koji je premostio jaz između nas i Boga. 

Duh Sveti nam je dan da nam bude Savjetnik. “Ako me ljubite, držite moje zapovijedi! A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka: Duha istine, kojega svije ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete jer ostaje kod vas i u vama će prebivati.” (Ivan 14:15-17) Isus je ovo rekao prije nego što je umro, i nakon Njegove smrti, Duh Sveti je postao dostupan svima koji ga usrdno traže. On je taj koji živi u srcima vjernika i nikad ih ne napušta. On nas savjetuje, uči nas istini i mijenja naša srca. Bez tog božanskog Duha Svetog, mi ne bismo bili sposobni da se borimo protiv zla i iskušenja. Ali pošto ga imamo, kada mu dopuštamo da preuzme kontrolu, rađamo njegov plod: ljubav, radost, mir, strpljenje, dobrotu, vjernost, blagost i uzdržljivost (Galaćanima 5:22-23).

Ovaj lični odnos sa Bogom nije teško pronaći kako nam možda izgleda i nema tajanstvene formule da se zadobije. Čim postanemo djeca Božija, primamo Duha Svetoga, koji počinje da radi u našim srcima. Trebalo bi da se molimo bez prestanka, čitamo Bibliju i priključimo se crkvi koja ima biblijsku doktrinu; sve ove stvari će nam pomoći da rastemo duhovno. Kako bismo imali zajedništvo sa Bogom, treba da mu vjerujemo da nas On održava i da će nas provesti kroz svaki dan. Iako možda nećemo vidjeti promjene odmah, vidjećemo ih s vremenom, i istina će nam postajati sve jasnija. 


Kliknite ovdje da pričate sa nekim ko je našao nadu,
mir i svrhu u Isusu.

Ako bi voljeli imati primjerak Biblije...

Članak je preuzet sa: gotquestions.org