dl1-lp3-gq1-Zašto ne bih izvršio samoubistvo?

- Pitanje: Zašto ne bih izvršio samoubistvo? -

Odgovor:  Moje srce se kida zbog onih koji razmišljaju o tome da završe svoje živote samoubistvom. Ako si to ti upravo sada, to možda govori o mnogim emocijama, kao što su osjećanje beznađa i očaja. Možda se osjećaš kao u najdubljoj jami i sumnjaš da postoji zračak nade da stvari mogu da budu bolje. Izgleda kao da niko ne mari ili razumije kako ti je. Život jednostavno nije vrijedan življenja…ili jeste?

Mnogi su iskusili ovako teške emocije s vremena na vrijeme. Pitanja koja su meni dolazila na um, kada sam ja bio u emocionalnoj jami, su bila, “Može li ovo ikako da bude volja Božija, onoga ko me stvorio?” “Da li je Bog premali da mi pomogne?” “Da li su moji problemi preveliki za njega?”

Sretan sam što mogu da ti kažem da ako odvojiš nekoliko trenutaka da uzmeš u obzir da pustiš Boga da zaista bude Bog u tvom životu upravo sad, on će dokazati koliko je zaista velik! “Jer Bogu ništa nije nemoguće” (Luka 1:37). Vjerovatno su ožiljci povreda iz prošlosti rezultovali jednim snažnim osjećanjem odbačenosti ili napuštenosti. To može da odvede u samosažaljenje, ljutnju, gorčinu, osvetoljubive misli ili djela, nezdrav strah, itd., što je prouzrokovalo probleme u nekima od tvojih najvažnijih odnosa. Međutim, samoubistvo bi jedino poslužilo tome da donese pustoš ljubljenima koje nikad nisi imao namjeru da povrijediš; emocionalne rane sa kojima će morati da se suočavaju do kraja svojih života.

Zašto da ne izvršiš samoubistvo? Prijatelju, bez obzira koliko stvari bile teške u tvom životu, postoji Bog ljubavi koji čeka da ga pustiš da te vodi kroz tvoj tunnel očaja i izvede u svoje čudesno svjetlo. On je tvoja sigurna nada. Njegovo ime je Isus.

Ovaj Isus, bezgrešni Sin Božiji, identifikovao se sa tobom u vrijeme tvoje odbačenosti i poniženja. Prorok Izaija je napisao o njemu, “Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek bili, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, preuzren bješe, odvrgnut. A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. Poput ovaca svi smo lutali, i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju” (Izaija 53:2-6).

Prijatelju, sve to je Isus Krist izdržao da bi svi tvoji grijesi mogli da budu oprošteni! Koju kod težinu grijeha da nosiš okolo sa sobom, znaj da će ti on oprostiti ako se ponizno pokaješ (okreneš od svojih grijeha Bogu). “I zazovi me u dan tjeskobe: oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti” (Psalam 50:15). Ništa što si ti ikada učinio nije toliko loše da Isus ne može da ti oprosti. Neki od njegovih najizabranijih sluga u Bibliji su počinili teške grijehe, kao ubistvo (Mojsije), preljub (Kralj David) i fizičko i emocionalno zlostavljanje (Apostol Pavao). Ipak, našli su oproštenje i novi, izobilni život u Gospodu. “Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti” (Psalam 51:4). “Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo” (2.Korinćanima 5:17).

Zašto ne bi izvršio samoubistvo? Prijatelju, Bog stoji spreman da popravi ono što je “slomljeno”… naime, život koji sada imaš, a koji želiš da završiš samoubistvom. Prorok Izaija je napisao: “Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima…da razveselim ožalošćene…da im dadem vijenac (krasnu krunu) mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim – na slavu njegovu” (Izaija 61:1-3).

Dođi Isusu i dopusti mu da obnovi tvoju radost i osjećaj da si koristan, vjerujući mu da će početi novo djelo u tvom životu. “Vrati mi radost svoga spasenja i učvrsti me duhom spremnim!” “Otvori, Gospodine, usne moje, I usta će moja naviještati hvalu tvoju. Žrtve ti se ne mile, kad bih dao paljenicu, ti je ne bi primio. Žrtva Bogu duh je raskajan, srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti” (Psalam 51:14, 17-19).

Da li ćeš prihvatiti Gospoda kao svoga Spasitelja i Pastira? On će voditi tvoje misli i korake, dan za danom, kroz svoju Riječ, Bibliju. “Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom” (Psalam 32:8). “Pouzdan je tvoj vijek: mudrost i znanje spasonosno su blago – a strah Gospodnji njegovo bogatstvo” (Izaija 33:6). U Kristu, i dalje ćeš imati borbe, ali ćeš ovaj put imati NADU. On je “prijatelj privrženiji od brata” (Izreke 18:24). Neka milost Gospoda Isusa bude sa tobom u momentu tvoje odluke.

Ako želiš da vjeruješ Isusu Kristu kao svome Spasitelju, izgovori u svom srcu ove riječi Bogu: “Bože, potreban si mi u mom životu. Molim te, oprosti mi sve što sam učinio. Stavljam svoju vjeru u Isusa Krista i vjerujem da je on moj Spasitelj. Molim te da me očistiš, iscijeliš i obnoviš radost u mom životu. Hvala ti za ljubav prema meni i za Isusovu smrt za mene.”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.


Kliknite ovdje da pričate sa nekim ko je našao nadu,
mir i svrhu u Isusu.

Ako bi voljeli imati primjerak Biblije...

Članak je preuzet sa: gotquestions.org