sl-lp6

- Pitajte Boga da vam pomogne da razumijete ove riječi-

Ivan 8:1-20

Preljubnica

1A Isus ode na Maslinsku goru. 2Rano ujutro dođe opet u Hram. Sav narod pohrli k njemu. On sjede i poče ih učiti. 3Tada pismoznanci i farizeji dovedoše ženu zatečenu u preljubu, postaviše je na sredinu 4i rekoše mu: »Učitelju, ova je žena sada zatečena u preljubu. 5Mojsije nam je zapovjedio u zakonu da takve kamenujemo. A što ti veliš?« 6Tim pitanjem htjedoše ga iskušati, da bi ga mogli optužiti. Isus se sagnu i stade pisati prstom po zemlji. 7Kako su ga neprestano ispitivali, on se uspravi i reče im: »Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!« 8I opet se sagnu te nastavi pisati po zemlji. 9Kad su čuli odgovor, stadoše se povlačiti jedan za drugim, počevši od starijih.

I ostade Isus sam sa ženom koja je stajala na sredini. 10Isus se uspravi i upita: »Ženo, gdje su oni, dakle? Nitko te ne osudi?« 11Ona odgovori: »Nitko, Gospodine!« Tada reče Isus: »Ni ja te ne ću osuditi. Idi, i odsad više ne griješi!«

Isus svjetlo svijeta

12Isus im dalje reče: »Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života.« 13Tada mu rekoše farizeji: »Ti sam za sebe svjedočiš. Tvoje svjedočanstvo nije istinito.« 14Isus im odvrati: »Iako ja svjedočim sam za sebe, istinito je moje svjedočanstvo. Jer znam odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate odakle dolazim i kamo idem. 15Vi sudite po tijelu, ja ne sudim nikome. 16I ako sudim ja, sud je moj istinit, jer nisam sam, nego ja i Otac koji me posla. 17U vašem zakonu stoji pisano da je svjedočanstvo dvojice ljudi istinito. 18Ja sam koji svjedočim sam za sebe, i Otac koji me posla svjedoči za mene.« 19Tada ga upitaše: »Gdje je tvoj Otac?« Isus odgovori: »Vi ne poznajete ni mene ni mojega Oca. Kad biste poznavali mene, poznavali biste i mojega Oca.« 20Te riječi reče on kod riznice, kad je učio u Hramu. I nitko ga ne uhvati; jer još nije bio došao njegov čas.

Pitajte Boga da vam pomogne da razumijete ove riječi. Zatim pitajte ova jednostavna pitanja:

1) Šta voliš u ovom odlomku?
2) Šta ne voliš u ovom odlomku? Ima li nešto što je teško za razumjeti?

3) Šta si naučio/la o Bogu iz ovog odlomka?
4) Šta si naučio/la o ljudima iz ovog odlomka?

5) Ako su ove riječi istina, kako bi mogao tvoj život izgledati drugačije?
6) Ima li iko u tvom životu ko treba da čuje ove riječi? Sa kime ti možeš podijeliti ovaj odlomak?

Kliknite ovdje da pričate sa nekim ko je našao nadu,
mir i svrhu u Isusu.

Kliknite ovdje ako želite nastaviti sa čitanjem Biblije online, ili ako želite da Vam isporučimo primjerak Biblije na
adresu besplatno.